Pentru antreprenorii români este tot mai dificil să găsească forţă de muncă. Situaţia de la Braşov este chiar critică, iar în ultimii ani firmele au apelat la angajaţi din străinătate. Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Braşov a gândit un proiect prin care să-i ajute pe antreprenori să-şi găsească forţa de muncă necesară derulării activităţii.
„Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii vine cu soluţii concrete în sprijinul antreprenorilor braşoveni, în special pentru IMM-urile care au importat forţă de muncă de pe alte continente, prin organizarea unor seminarii de management multicultural, astfel încât să reuşim să sprijinim antreprenorii în crearea unei culturi organizaţionale mai eficiente şi, în primul rând, pentru gestionarea relaţiilor de muncă cu aceşti angajaţi veniţi din alte culturi”, a arătat Diana Niţă, co-fondator Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Braşov.
Dispuşi să muncească în ţara noastră sunt muncitori din ţări asiatice precum Pakistan. „Aprobarea contingentului de persoane care vin din zona non UE, dacă facem o analiză, era de 50.000 de persoane. În 2022 s-a ajuns la 80.000, iar în 2023 şi 2024 au fost aprobate 100.000 de persoane care să muncească în România”, a explicat directorul AJOFM Braşov, Liliana Dragomir.
Pentru că angajaţii vin dintr-o cultură cu totul diferită, antreprenorii români au nevoie de o pregătire prealabilă pentru a-i putea atrage. „Proiectul este demarat de Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Braşov şi noi ne-am alăturat pentru că ne-a plăcut, pentru că avem resursele necesare ca să-i sprijinim pe partea de organizare – unde a fost nevoie – şi pentru că speaker-ul este un prieten bun al meu şi uite că s-au legat lucrurile aşa reuşim împreună să oferim ceea ce au nevoie antreprenorii, până la urma urmei”, a declarat Radu Paul, preşedinte Asociaţia Braşovul Altfel.
Deşi România se confruntă cu o criză a forţei de muncă, un procent foarte mare din angajaţii din ţara noastră câştigă salariul minim pe economie sau puţin peste acest prag. În schimb, muncitorii străini trebuie să fie plătiţi cu un minim de 4.000 de lei net, ceea ce i-ar putea avantaja faţă de colegii lor români.